Deseti put za redom održano je tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst u Zrenjaninu

0
87

Deseti put za redom održano je tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst na jezeru kod Kulturnog centra u Zrenjaninu

Veliki broj sugrađana okupio se na jezeru na Bogojavljenje 19.januara tačno u podne da i ove godine podrži i isprati one najhrabrije koji su došli da uprkos hladnom vremenu prime blagoslov Bogojavljenske svete vode. Plivanju za časni krst prethodila je sveta arhijerejska liturgija i osvećivanje svete bogojavljenske vodice u hramu Svetog Arhangela Mihajla a potom i litija ulicama Zrenjanina do jezera kod Kulturnog centra gde je održano plivanje. Iz godine u godinu broj učesnika se povećava pa je tako ove godine zabeležen rekordan broj, ukupno 46 plivača. Na konferenciji za medije održanoj u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanin prisutnima su se obratili organizatori ove manifestacije. Grad Zrenjanin, Crkvena opština Zrenjanin i Kulturni centar organizovali su ovaj događaj. Gradonačelnik  Čedomir Janjić se zahvalio svim učesnicima kao i organizatorima 10.plivanja za časni krst.

U ime organizatora obratio se i direktor KC-a Zrenjanina Goran Marinković koji je čestitao svim učesnicima i istakao da se iz godine u godinu radi na unapređenju pomenute manifestacije.

U ime Crkvene opštine Zrenjanina obratio se starešina hrama Sveti Arhangel Mihajlo, Veselin Vlaški koji je objasnio simboliku današnjeg praznika.

 

Kum ovogodišnje manifestacije je Dragan Božjak koji je u svom obraćanju čestitao učesnicima a zatim uručio zlatni krst ovogodišnjem pobedniku.

Ove godine osim Zrenjaninaca bilo je i učesnika iz Novog Sada, Veternika, Bačkog Jarka, Mola, Farkaždina, Tomaševca i mnogih drugih mesta. Pobednik ovogodišnjeg plivanja za časni krst je Nenad Živanov iz Zrenjanina koji je prvi uspeo da prepliva stazu dugu 33 metara. On je rekao da mu je velika čast što je plivao i uspeo da osvoji Časni krst a čestitao je i svim ostalim učesnicima koji su uspeli da preplivaju stazu.

Manifestacija plivanje za Časni krst obnovljena je u našem gradu 2009.godine kada je nastupilo 12 plivača i od tada do danas vlada veliko interesovanje što dokazuje i ovogodišnji odziv plivača.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here