U Žitištu je održan tradicionalni Mini sajam poljoprivrede

0
372

U Žitištu je pod pokroviteljstvom Opštine Žitište održan tradicionalni Mini sajam poljoprivrede na kome se predstavilo 12 izlagača.

O značaju mini sajma poljoprivrede gostima i učesnicima današnje manifestacije u zgradi Skupštine opštine Žitište govorili su predsednik opštine Mitar Vučurević, dok je mere podrške poljoprivrednim proizvođačima od strane Pokrajinske Vlade, predstavio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Vladislav Krsmanović. Posle svečanog otvaranja manifestacije, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević naglasio je da ova opština posebnu pažnju pruža malim poljoprivrednim proizvođačima. Međutim ono što može da zabrine je nedostatak volje da zadruge krenu krupnijim koracima u prodor na tržište poljoprivrednih proizvoda.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Vladislav Krsmanović je istakao da je pokrajinski sekretarijat prošle godine poljoprivrednicima za direktna plaćanja odvojio milijardu i četiri stotine miliona dinara što je za 80 odsto više nego 2016.godine.

Vladislav Krsmanović je govoreći o mogućnostima koje pruža IPARD program naveo da je reč o dobrom programu.

O IPARD programu i njegovom značaju za domaću poljoprivredu, učesnicima današnjeg sajma govorili su i predstavnici Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu, a master voćarstva Maja o program je rekla sledeće.

Mini sajam poljoprivrede u Žitištu već nekoliko godina ima za cilj da na početku proizvodne godine pomogne onima koji rade i žive od proizvodnje hrane, kao i da im pomogne u izboru opreme, načinu rada i upozna ih sa novim tehnološkim aktivnostima kako bi ostvarili što bolje rezultate u proizvodnji. Mini sajam poljoprivrede održan je na tri lokacije, a među izlagačima 12-og po redu Mini sajma našle su se poznate semenarske kuće:  Institut za ratarstvo i povrtarstvo – NS seme, , Institut za kukuruz Zemun Polje , kao i proizvođači opreme za industriju hrane.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here