Elemirski inovator Živica Jankov koji je osmislio i patentirao mobilni elektro-traktorski sistem nada se da će njegov izum naići na podršku domaće industrije i da će patent uskoro i zaživeti na poljima širom zemlje

0
333

Jedno od rešenja za budućnost obrade zemlje i dostizanje standarda koje nameće savremena poljoprivredna proizvodnja, ponudio je elemirski inovator Živica Jankov. Posle više godina istraživanja, čitanja, eksperimentisanja i praktičnog rada na izradi odgovarajućeg modela, Jankov je pre dve godine u Zavodu za intelektualnu svojinu  u Beogradu patentirao mobilni računarski elekrtro-traktorski sistem. Ovaj sistem bi prema zamisli Živice Jankova trebalo da donese velike uštede u procesu obrade zemljišta, setve i žetve poljoprivrednih kultura  jer prema gruboj računici sistem koji je patentirao donosi skoro desetostruke uštede u novcu koji je potreban za obradu jedinice površine.

Jankov je objasnio da je o elektro-motornom traktoru razmišljao dosta dugo jer je po struci elektro-mehaničar.

Sam patent podrazumeva korišćenje traktora sa trolama koji bi umesto klasičnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem koristio elektromotor. Pored toga učitavanjem GPS koordinata  uz pomoć daljinskog upravljanja od strane jednog tehničara, traktor bi obavljao sve faze koje predviđa obrada zemljišta bez angažovanja dodatnog  ljudstva. Sistem koji predlaže Jankov istovremeno služi i za zalivanje parcela, a po izgledu on podseća na postojeće mobilne zalivne sisteme. Svoj patent Jankov je predstavio nekoliko puta na sajmovima i stručnim izložbama u našoj zemlji, a za svoju inovaciju dobio je srebrnu medalju na Tesla festu koji je održan 2016.godine. Jankov je ovom prilikom objasnio na kakav je prijem u stručnoj i drugoj javnosti naišao njegov patent.

Kada je reč o zainteresovanosti firmi za serijsku proizvodnju elektro-traktora, Živica Jankov objašnjava da interesovanja ima, a najozbiljnije razgovore o masovnoj proizvodnji vodio je sa  inostranim firmama jer kod nas u Srbiji ne postoji proizvodnja traktora.

Elemirski inovator očekuje da će njegov patent uskoro ipak zaživeti kao prototip.

Jankov ističe i da se na ovom patentu neće zaustaviti i da će za nekoliko meseci Zavodu za intelektualnu svojinu prijaviti još jedno praktično rešenje.

Inače kada je reč o elektro-traktoru i njegovom korišćenju u domaćoj poljoprivredi, Živica Jankov je pre mesec dana uputio pismo pojedinim ministrima i samoj predsednici Vlade Ani Brnabić kako bi ih upoznao sa prednostima svog izuma. Jankov je takođe od Vlade I ministarstava zatražio da mu u okviru svojih nadležnosti  pruže podršku u izradi prototipa elektro-traktora, a kako je rekao, nada se da će odgovor ipak dobiti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here