U Gradskoj kući održana je tribina na temu promene imena grada Zrenjanina u organizaciji Aktiva istoričara

0
152

U Baroknoj sali Gradske kuće održana je tribina na temu promene imena grada Zrenjanina u organizaciji Aktiva istoričara.

 O inicijativi da se Zrenjaninu vrati ime “Petrovgrad” koje je ovaj grad nosio po imenu srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića do Drugog svetskog rata, razgovaralo se na tribini u Gradskoj kući. Organizator okruglog stola je Aktiv istoričara, a inicijativu je pokrenulo Udruženje “Petrovgrad”, kako bi ispravili nepravdu koju su učinili nemački okupatori po zauzimanju tog grada početkom Drugog svetskog rata, ali i komunistička vlast koja je sadašnji naziv grada nametnula žiteljima tog mesta iz ideoloških pobuda u oktobru 1946. godine. Kao uvodničari su najavljeni istoričari, dr Milan Mićić i dr Aleksandar Ivanov. Svoj stav i istorijske okolnosti predstavio je i istoričar dr Milan Mićić koji je u svom obraćanju rekao da je Zrenjanin troimeni grad koji bi trebalo da odluči šta je njegov identitetski kod. Pored toga, dodao je sledeće:

U prisustvu mnogobrojnih istoričara i eminentnih ljudi nastavljen je razgovor o veoma aktuelnoj temi koja je odavno poprimila razne debate i postala pitanje koje je neophodno rešiti.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here