Premijerka Ana Brnabić poručila je da interes građana Srbije mora biti na prvom mestu u procesu izmena Ustava i traženja balansa između nezavisnosti i odgovornosti sudstva

0
66

Premijerka Ana Brnabić poručila je da interes građana Srbije mora biti na prvom mestu u procesu izmena Ustava i traženja balansa između nezavisnosti i odgovornosti sudstva.

Ministarstvo pravde je 22. januara objavilo Radni tekst ustavnih amandmana, a javna rasprava je predviđena da traje do 8. marta. Tokom ustavne rasprave održana su tri okrugla stola – u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a završni, četvrti je održan danas u Beogradu. Učestvujući u radu okruglog stola predsednica Vlade Ana Brnabić  je podsetila da je proces promene Ustava u oblasti pravosuđa počeo pre devet meseci, te istakla da se to radi zbog građana Srbije, ali i reformi koje su u toku.

Ana Brnabić  je podsetila da u vreme donošenja poslednjeg, aktuelnog Ustava 2006. godine nije bilo javnih rasprava ili debata, niti je taj predlog slat Venecijanskoj komisiji na mišljene. “Samo činjenica kako taj proces danas izgleda govori o napretku Srbije i koliko je Srbija danas drugačija nego što je bila 2006. godine”, napomenula je Brnabić. Ona je navela i da se Ustav ne menja zbog Evropske unije, Poglavlja 23 i zato što je, kako je rekla, jedna od najvažnijih stvari za otvaranje novih poglavlje. “To je neophodno da bi nastavili reforme koje smo započeli i delom implementirali, da bi one bile održive. Ovo je u interesu građana Srbije i svima nama interes građana Srbije mora biti na prvom mestu  zaključila je Brnabić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here