U anketi pitali smo Zrenjanince koliko je važna zdrava ishrana i da li se zdravo hrane

0
104

Posle meseci hladnog i kišnog vremena, i svih tih divnih zimskih ukusa, proleće dođe kao idealno vreme da presečete sve to, i pređete na laganiji režim ishrane.  U anketi koja sledi pitali smo Zrenjanince koliko je važna zdrava ishrana i da li se zdravo hrane.

 Za pojedince, odricanje od svih silnih i ukusnih testenina, i prelazak na salatu, olako pada. Za druge, lagana i čista ishrana zahteva celokupan proces planiranja i dobrog razmišljanja. Bilo da imate višak kilograma koji želite da skinete, ili dijabetes zbog čega vam je zdrava ishrana vid terapije, ili ste jednostavno doneli odluku da počnete drugačije da se hranite, principi zdrave ishrane su isti. Danas se i zvanična medicina i takozvana alternativna medicina izgleda slažu u jednom: uobičajeni način ishrane savremenog čoveka se udaljio od nekih prirodnih principa, tako da se smatra jednim od glavnih faktora rizika za takozvane civilizacijske bolesti – pre svega oboljenja srca i krvotoka, raznih vrsta raka, dijabetesa, artritisa i sl. Danas je poznato i rasprostranjeno nekoliko dokazano zdravijih alternativa uobičajenom načinu ishrane, a to su mediteranska ishrana, vegetarijanstvo, ishrana presnom hranom i makrobiotika. U anketi koja sledi pitali smo Zrenjanince koliko je važna zdrava ishrana i da li se zdravo hrane

 

Najnovije izuzetno obimno istraživanje o ishrani, koje je obuhvatilo 18 zemalja i preko 130.000 učesnika, ukazuje da je neophodno promeniti preporuke o ishrani. Neki od zaključaka slažu se sa onim što je poznato od ranije, a neki su prilično iznenađujući. Vođenje zdravog života nije samo u tome da se pobrinete da jedete neobrađene namirnice. Važno je i to kako se osećate zbog hrane i jedenja.”Postoji jaka veza između naših emocija i veze sa hranom” navode u istraživanju zato, ako neko sebi bezrazložno brani da jede neke namirnice, to može da reflektuje potisnut nedostatak samopoštovanja”.Stručnjaci kažu da niko ne bi trebalo da smatra da je loša osoba zbog bilo koje hrane. Međutim, termin “čista ishrana” insinuira upravo to.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here