Poslovni forum Srbija-Bugarska koji je okupio preko 200 privrednika dve zemlje održan je u Nišu u prisustvu vicepremijera Zorane Mihajlović i Tomislava Dončeva

0
90

Marko Čadež je na otvaranju poslovnog foruma rekao da je ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Bugarskom prošle godine dostigla rekordnih milijardu evra. Predsednik PKS je zahvalio vladama dve zemlje na podršci na unapređenju saradnje poslovnih zajednica. Sa bugarskim partnerima, kako je podsetio, u 2017. trgovalo je više od 3.000 srpskih kompanija. Ukupan srpski izvoz u Bugarsku dostigao je 589,6 miliona evra, a uvoz iz te zemlje vredeo je 411,6 miliona evra. Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji su registrovana 634 aktivna privredna subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Bugarske, odnosno pravna lica registrovana u Bugarskoj.

Na forumu je učestvovalo oko 90 preduzeća iz Srbije i više od 40 iz Bugarske. „Danas su ovde iz Srbije mala i srednja preduzeća – reprezentativne, uspešne, pouzdane  firme, sa proizvodima i uslugama i za najzahtevnije kupce, od kojih neke već izvoze i u više od 20 zemalja, rekao je Čadež. Poslovni forum, po rečima predsednika Privredne komore Srbije, nije samo prilika za kontakte i dogovore koji će uvećati međusobnu trgovinu kompanija, već i za uspostavljanje raznih vidova poslovnih kooperacija, zajedničke investicije u proizvodnju za konkurentniji nastup na trećim tržištima.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev poručili su, da je zajednički cilj dve zemlje da povećaju trgovinsku razmenu dve zemlje sa milijardu na 3,5 milijardi evra. “Verujem da to možemo, ako budemo radili zajedno. Završetak izgradnje istočnog kraka drumskog Koridora 10, koji spaja Srbiju i Bugarsku, modernizacija i rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad sa izgradnjom obilazne pruge oko Niša i izgradnja gasne konekcije između dve zemlje projekti su koji predstavljaju osnov za bolje povezivanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je pozvala bugarske građevinare da se udružuju sa srpskim firmama i da zajedno konkurišu na novim infrastrukturnim projektima u Srbiji, uključujući modernizaciju železnice i izgradnju „auto-puta mira” Niš-Merdare-Priština.Zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev rekao je da Bugarska želi da snažnije postavi na evropsku agendu pitanje proširenja Evropske unije, konkretno zapadnog Balkana. “Bugarska je deo regiona, zemlje zapadnog Balkana su naši susedi, ali i naši prijatelji”, rekao je Dončev, i dodao da je u politici bitno ne samo šta su potpisale ove vlade, nego i da se bolje upoznaju gradonačelnici, da se upoznaju obični ljudi.Na forumu u Nišu učestvovali su predstavnici kompanija iz različitih sektora privrede: trgovine, prehrambene, građevinske, tekstilne, hemijske i metalske industrije, IT i saobraćaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here