Izjava Miljana Damjanovića povodom nekonkurentnosti domaćih proizvoda

0
98

Mi smo jedina zemlja koja zbog jednostrane primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju došla u situaciju da su domaći proizvodi nekonkurentni na domaćem tržištu – ocenio je poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Miljan Damjanović

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je vest ‘’da je dinar druga najbolja valuta sveta u proteklih godinu dana i priznanje Narodnoj banci Srbije i dokaz da naša zemlja u svakom smislu napreduje i da strani investitori imaju poverenje u budućnost srpske ekonomije.’’ Ekonomije kao što su kineska ili japanska se trude da im valuta bude što niža jer je njihova roba jeftinija na svetskom tržištu. Kako ocenjujete izjavu guvernerke Tabaković i da li delite njen optimizam kada je reč o poverenju stranih investitora u budućnost naše ekonomije, pitali smo poslanika Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Miljana Damjanovića.

Pojedini ekonomisti međutim drugačije tumače rast dinara i manji su optimisti od guvernerke Tabaković. Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i bivši guverner Narodne banke dr Dejan Šoškić, upozorio je da jak dinar kratkoročno svima odgovara i NBS zbog obaranja inflacije i državi zbog boljih pokazatelja zaduženosti prema BDP-u. On navodi da kratkoročne koristi ne mogu opravdati štetu koja time nastaje. Slanje ovakvih poruka u svet i visoki prinosi na državne hartije privlače kratkoročni spekulativni kapital, a on dodatno jača dinar. Tako se pravi mehur, kao što smo imali 2007. i 2008. koji se izduvao 2010. godine kada je kratkom roku evro skočio sa 78 na 107 dinara“, objasnio je dr Dejan Šoškić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here