Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Federike Mogerini

0
99

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi danas u Briselu da se sastane sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a susret je organizovan pod pokroviteljstvom  visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

 Kako prenose agencije, Vučić i Tači će razmotrili ukupno stanje u odnosima Beograda i Prištine, primenu postojećih sporazuma i razmeniti stavove povodom nove faze dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

U pozivu predsednicima Srbije i Kosova,Federika Mogerini je naglasila da će se 23. marta razgovarati o “fazi dijaloga koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju”, kao i da će se “razmotriti rad koji je u toku na primeni postojećih dogovora”. U pitanju je prvi sastanak na visokom političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine od početka ove godine, a treći od kako je prošle godine format političkog dijaloga dve strane prešao sa premijera na predsednike Srbije i Kosova.

U EU napominju važnost intenziviranja dijaloga između Beograda i Prištine uz očekivanje pune implementacije Briselskog sporazuma, ali i postizanje sveobuhvatnog rešenja i pravno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa dve strane.

U Briselu se pred sastanak naglašava postojanje paralelnih procesa u okviru dijaloga kome posreduje EU – jednog koji se odnosi na primenu postojeći dogovora iz Brislskog sporazuma i koji se odvija na nivou ekspertskih delegacija, i drugog koji se tiče sveoubuhvatne normalizacije odnosa.

Predsednik Vučić i Tači bi trebalo da se sastanu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogeri u večernjim satima.

Zajedničkoj radnoj večeri, prema najavama, prethodiće bilateralni razgovori Vučića i Tačija sa Federikom Mogerini.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here