U subotu, 7. aprila, posle 19 godina ponovo biti uspostavljen redovan železnički saobraćaj preko Žeželjevog mosta na Dunavu u Novom Sadu

0
106

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će u subotu, 7. aprila posle 19 godina, ponovo biti uspostavljen redovan železnički saobraćaj preko Žeželjevog mosta na Dunavu u Novom Sadu.

 Zorana Mihajlović je u saopštenju za medije podsetila na to da je ispunjeno obećanje dato pre desetak dana u Novom Sadu da će u prvoj nedelji aprila ponovo krenuti redovan železnički saobraćaj preko Žeželjevog mosta.

Do juna očekujem da se završe i preostali radovi na pristupnim saobraćajnicama, kako bi građani Novog Sada mogli u potpunosti da ga koriste, rekla je Mihajlović, ukazavši i na to da je ovaj most važan i za Novi Sad, ali i za celu Srbiju, jer se nalazi i na železničkom Koridoru 10, ali je i deo buduće brze pruge Beograd-Budimpešta.

Žeželjev most je, kako je naglasila, simbol moderne Srbije, njene obnove i bolje budućnosti, koja je u povezivanju i saradnji sa svima. Vrednost izgradnje Žeželjevog mosta je 54,74 miliona evra. Od toga, 25,37 miliona evra iznosi donacija Evropske unije, 25 miliona evra uložili su AP Vojvodina i Grad Novi Sad, a još 4,37 miliona evra uloženo je iz republičkog budžeta.

Žeželjev most srušen je 23. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju. Radovi na obnovi započeli su još aprila 2012, ali je tek uključivanjem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u projekat 2014. pojačana koordinacija među učesnicima u projektu i rešeni svi finansijski, organizacioni i tehnički problemi koji su usporavali završetak radova.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here