Preminuo je Zoran Krasić, jedan od osnivača Srpske radikalne stranke

0
399

Srpska radikalna stranka saopštila je da je preminuo Zoran Krasić, jedan od osnivača Srpske radikalne stranke, iskreno odan ideologiji patriotizma.

U saopštenju za javnost Srpske radikalne stranke, navodi se da je ‚‚posle kratke i teške bolesti preminuo beskompromisni borac za srpske nacionalne interese, potpredsednik Srpske radikalne stranke i narodni poslanik Zoran Krasić.

Zoran Krasić rođen je 11. marta 1956. godine, a njegova smrt je nenadoknadiv gubitak za porodicu, za Srpsku radikalnu stranku i za celokupnu političku scenu u Srbiji. Zoran Krasić je od prvog do poslednjeg dana bio pravni savetnik dr Vojislava Šešelja u postupku pred Haškim tribunalom i predsednik Komiteta za odbranu dr Vojislava Šešelja, bio je ministar u Vladi nacionalnog jedinstva, a u više skupštinskih saziva bio je savezni i republički poslanik.

Kao odličan pravnik i pravi narodni tribun Zoran Krasić ostaće upamćen po svojim britkim, stručnim i pravičnim raspravama uvek usmerenim na očuvanje državnih i nacionalnih interesa’’-navedeno je u saopštenju Srpske radikalne stranke.

Zoran Krasić je rođen u Beogradu. Detinjstvo je proveo u Mladenovcu, ali zbog očevog posla, preselio se u Niš, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju “Bora Stanković”. Zbog sportskih zasluga, kako je sam govorio, u gimnaziji  je primljen je u Savez komunista. Iz članstva Saveza komunista izašao je 1984. godine jer nije uspeo da pobedi u sudskom procesu u kome je tvrdio da se nezakonito dele stanovi i radna mesta. Završio je Pravni fakultet u Nišu 1979. godine.  Posle odsluženja vojnog roka, 1981. zapošljava se kao pripravnik u fabrici čokolade “Inka” u Prokuplju, a nakon toga se vraća u Niš i radi kao pravnik u kožno-prerađivačkom preduzeću “Đuka Dinić”. Od 1984. do 2002. godine radio je u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja u Nišu kao referent za opšte poslove i narodnu odbranu, s tim što mu je od 1993. mirovao radni odnos zbog poslaničkog mandata.

Zoran Krasić se u januaru 1990. godine upoznaje sa programom Narodne radikalne stranke u koju se ubrzo i učlanjuje. U Kragujevcu 23. februara 1991. učestvuje u stvaranju Srpske radikalne stranke. Na funkciji predsednika Opštinskog odbora SRS u Nišu bio je 1992, a nakon izbora ulazi u Skupštinu Savezne republike Jugoslavije kao savezni poslanik. Bio je ministar trgovine u Vladi Mirka Marjanovića do 1998. do 2000.godine. U Skupštinu se ponovo vraća 2003. godine umesto prof. dr  Vojislava Šešelja koji odlazi u Hag, i ostaje poslanik do izbora 2012. godine.  Zoran Krasić bio je predsednik Odbora za finansije Narodne skupštine Republike Srbije od 2008. do 2012.godine. U aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije bio je  član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava , kao i član u Grupama prijateljstva sa Izraelom i Iranom.

Zoran Krasić biće sahranjen u subotu, 14.aprila u 13h na beogradskom groblju Orlovača.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here