Zrenjaninski poslovni krug-ZREPOK dostavio je Narodnoj banci Srbije inicijativu u vezi sa usvajanjem izrađenog Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu kartica

0
88

Zrenjaninski poslovni krug-ZREPOK dostavio je Narodnoj banci Srbije inicijativu u vezi sa usvajanjem izrađenog Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu kartica.

Mi, dole potpisani predstavnici poslovnih asocijacija zajedno sa svojim firmama članicama, pozitivno ocenjujemo pripremljen Nacrt Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Sigurni smo da će se usvajanjem, odnosno primenom ovog Zakona ostvariti zacrtani ciljevi: razvijanje bezgotovinskog društva sa većim stepenom korišćenja POS termiala u trgovinama, niže provizije za bezgotovinska plaćanja karticama što će dovesti do pojeftinjenja određenih proizvoda, koji će biti od izuzetnog značaja i za potrošače.

Pored toga, pripremljen Nacrt Zakona daje mogućnosti da preduzetnici, mikro i mala preduzeća dobiju bolju pregovaračku poziciju u komunikaciji sa bankama i na kraju krajeva unapređuje se tranparentnost naknada koje banke naplaćuju privrednim subjektima za obavljanje transakcija.

Iz navedenih razloga smatramo da je usvajanje ovog zakona u što kraćem vremenskom roku od velike  važnosti za srpsku privredu. Izuzetno visoke bankarske provizije su veliko opterećenje za preduzetnike i mala i srednja preduzeća, one destimulativno utiču na korišćenje platnih kartica.

Smatramo da je Zakonom predviđen dugačak period za snižavanje provizija i pripremu banaka za izmenu ovog Zakona, te Vas ovim putem molimo da Narodna banka Srbije pokrene postupak da se Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima  poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica koji je izrađen prošle godine u septembru mesecu, što pre usvoji od strane Vlade Srbije, a potom i od strane Skupštine Srbije, jer za sve ovo vreme štetu trpi naša privreda – navodi se u inicijativi koju je potpisao predsednik ZREPOK-a Dragoljub Bjeloglav.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here