U Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” održana je konferencija za novinare na temu novi Zakon o transfuzijskoj medicini

0
127

U Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” održana je konferencija za novinare na temu novi Zakon o transfuzijskoj medicini koji je uspovojen u Skupštini prošle godine.

Na današnjoj konferenciji za medije govorilo se o novom zakonu o Transfuzijskoj medicini koji počinje da se primenjuje od 1.maja 2018.godine, a podrazumeva prestanak dobrovoljnog davanja krvi u Opštoj bolnici Zrenjanin.Ovim zakonom izmeniće se način prikupljanja krvi na teritoriji Srednjobanatskog okruga. Novi zakon predviđa ukidanje davanja krvi u bolnicama, a dragocena tečnost biće prikupljana, obrađivana i distribuirana isključivo u pet velikih centara. Građani će i dalje moći da daju krv na više od 300 punktova, ali transfuziolozi u bolnicama neće imati nikakvog posla sa davaocima. Oni će brinuti isključivo o zdravlju pacijenata kojima je neophodna transfuzija. Nešto više o samom Zakonu rekla je direktorka OB Đorđe Joanović, dr Ivana Tešić.

Crveni krst će u saradnji sa ovlašćenom transfuzijskom ustanovom, u ovom slučaju sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sprovoditi akcije davalaštva.

Lokalna organizacija Crvenog krsta će obaveštavati građane o akcijama dobrovoljnog davanja krvi. U njima će učestvovati zdravi građani od 18 do 65 godina i koji imaju više od 50 kg težine. Ovim putem apeluje se na dobrovoljne davaoce da se rukovode humanim motivima I da pokušaju da se prilagode novoj organizaciji. Kao i do sada, krv koju daju služiće za pomoć našim sugrađanima kojima je pomoć preko potrebna. Prve akcije dobrovoljnog davanja krvi zakazane su za 03. i 11. maj u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin, u Zmaj Jovinoj 1/a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here