22. regionalna izložba ovaca i krava u Tomaševcu

0
264

U Tomaševcu je u subotu, 28.aprila održana 22.regionalna izložba ovaca i krava na kojoj je učešće uzeo veći broj izglagača iz Pokrajine.

 Stočari i ovčari iz skoro svih delova Pokrajine na 22. Regionalnoj izložbi prikazali su nešto preko 60 grla ovaca i mlečnih krava, a zastupljeniji su bili ovčari –  učestvovalo ih je trideset troje,  koji su prikazali ovce rasa: vitenberg,cigaja, vitorog, bergamo i druge. Manifestaciju je u ima grada Zrenjanina pozdravio i otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić koji je podsetio da grad sprovodi mere koje su po svom karakteru jedinstvene u Srbiji , a reč je o dodeli junica i teladi domaćim stočarima.

Sekretar udrženja stočara iz Tomaševca Nenad Bogdanov objasnio je da su on i Udruženje zadovoljni odzivom stočara da učestvuju na izložbi.

Među učesnicima izložbe u Tomaševcu našao se i vlasnik Farme ovaca Vitenberg , Svetozar Murgaški, koji redovno učestvuje na ovakvim i sličnim manifestacijama. Murgaški navodi da će ove godine izlagati ovce i na Novosadskom sajmu ali da su  ovakve izložbe korisnije nego veće manifestaije.

Murgaški je istakao i da farma koju poseduje broji oko 300 grla ovaca rase vitemberg.

Murgaški je i pored toga što ima veliko stado ovaca nezadovoljan tretmanom koji ovčari imaju od strane države , a problem je kako je naveo-isplata subvencija.Ipak sve nije tako crno jer ovčarstvo postaje sve unosnije pa je tako veliki broj jaganjaca ove godine našao kupca na tržištima Turske i Izraela.

Inače u sklopu 22. Regionalne izložbe u Tomaševcu održana je i izložba pasa pulina, a majstori ovčijeg paprikaša iz više mesta  su se takmičili u spremanju ovog specijaliteta.  Regionalnu izložbu ovaca i krava podržali su Grad Zrenjanin i Poljoprivredna stručna služba iz Zrenjanina.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here