Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je otvaranju „Jahorina ekonomskog foruma“

0
88

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je na otvaranju „Jahorina ekonomskog foruma“, da su regionalna saradnja i očuvanje mira i stabilnosti preduslovi za privlačenje novih domaćih i stranih investicija i dalji ekonomski razvoj, kao i temelj napretka čitavog regiona.

 Brnabić je naglasila da je naša obaveza, kao odgovornih lidera, da zajednički radimo na stvaranju boljeg života, izvesnosti i prosperiteta svih naših građana.
Upravo zato, evropska perspektiva regiona je posebno važna, navela je ona i dodala da članstvo u EU nije cilj sam po sebi, već da su ključne reforme koje se sprovode u procesu evropskih integracija i koje vode transformaciji u moderna i uređena društva.
Premijerka je ukazala na to da se region suočava sa sličnim izazovima u procesu reformi i evropskih integracija, i da su upravo zato politička volja, razumevanje i jačanje saradnje od izuzetnog značaja za dalji napredak.

Brnabić je ocenila da je privredna saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine dobra. Prema njenim rečima, prošla godina bila je rekordna u oblasti međusobne robne razmene Srbije i BiH i dostigla je nivo od 1,7 milijardi evra.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine iznosio 4,5 odsto, što je značajno više od projektovanog rasta od 3,9 odsto, ističući da je to rezultat reformi koje je započela prethodna, a nastavila ova vlada.
Ovo je odlična vest i za Republiku Srpsku i BiH, jer sa jačanjem srpske privrede može se očekivati i veći nivo investicija u BiH i dalje jačanje ekonomske saradnje, naglasila je Brnabić u izlaganju.

Treći „Jahorina ekonomski forum“ organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije i pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na otvaranju foruma obratili su se i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i član predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here