Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Cao Đianmingom

0
130

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Cao Đianmingom, koji boravi u Srbiji u okviru održavanja Prvog sastanka Komisije za saradnju dva parlamenta.

Gojković je naglasila da odnose Srbije i Kine karakteriše uzajamno poverenje i međusobna podrška po svim važnim pitanjima, kao i da je Srbija ponosna na izvanredne političke odnose koji su podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva i koji su dostigli najvišu tačku razvoja u svojoj istoriji. Predsednica Skupštine Srbije je izrazila posebno zadovoljstvo što potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa posetu evropskim zemljama započinje posetom Srbiji.

Predsednica Skupštine  je zahvalila na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije i istakla da Srbija ceni iskreno prijateljstvo Kine i podršku u međunarodnim forumima koja nije izostala onda kada nam je bila najpotrebnija, kao i da se ovim potvrdila politika Kine kao graditelja i čuvara međunarodnog poretka, zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava.

Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa Cao Đianming izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da poseti prijateljsku zemlju kao što je Srbija i istakao da između dve zemlje postoji dugo tradicionalno prijateljstvo, kao i da je poslednjih godina, uz lične napore dve strane, razvoj naših odnosa ušao u brzu traku, te da su sve vidljiviji rezultati tih susreta.

Đianming je ukazao da predsednik NR Kine poklanja veliku pažnju saradnji u okviru formata „16 plus 1“, kao i inicijative „Pojas i put“, kao i da je više puta ukazao da se Kina zalaže za odnose mira i prijateljskog razvoja i međunarodne odnose novog tipa, koje karakteriše međusobno poštovanje i uzajamna dobit.

Predsednica Parlamenta je ukazala da je uspostavljanjem Komisije, kao najvišeg oblika saradnje koji poznaje Skupštine Srbije u saradnji sa drugim parlamentima, stvoren odličan okvir za unapređenje svestrane saradnje između radnih tela, poslaničkih grupa prijateljstva i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here