Predrag Marković: “Opcija koja plaši velike sile – da bi podela Kosova i Metohije mogla da bude presedan za Makedoniju ili za neke druge zemlje nije opravdana!”

0
168

Opcija koja plaši velike sile –  da bi podela Kosova i Metohije mogla da bude presedan za Makedoniju ili za neke druge zemlje , nije opravdana – izjavio  je zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije dr Predrag Marković.

U nedavnom razgovoru za jedan beogradski list, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da ‚‚kada bismo otvoreno razgovarali o podeli Kosova, bez mentora, Priština bi pošla od svojih interesa i prihvatila taj predlog. On je objasnio da velike sile, kada se pomene razgraničenje ili podela, računaju da će doći do masovnih preseljenja stanovništva, jer ne uzimaju u obzir da je etničko stanje na terenu već u skladu sa samim predlogom podele. Da li podela prema mišljenju socijalista,  i dalje ostaje kao jedna od opcija rešenja pitanja Kosova i Metohije? Odgovarajući na ovo pitanje zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije dr Predrag Marković je rekao:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je ocenjujući poslednju sednicu Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu i Metohiji, rekao da je ‚‚posle dužeg vremena ona bila obeležena kritičkim odnosom generalnog sekretara prema postupcima prištinskih vlasti. Na nekoliko mesta u izveštaju se taj kritički odnos iskazao u kritici ponašanja kosovske policije prema Marku Đuriću, zatim u izveštajima u kojima govori da se svega troje povratnika vratilo u ovom izveštajnom periodu, a važno je  da su svi učesnici na sednici Saveta bezbednosti pominjali obavezu Prištine da radi na formiranju Zajednice srpskih opština.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here