Vršilsc dužnosti pomoćnika ministra finansija Milena Kovačević najavila je da će novi Zakon o javnim nabavkama biti usvojen naredne godine

0
1425

Vršilsc dužnosti pomoćnika ministra finansija Milena Kovačević najavila je da će  novi Zakon o javnim nabavkama biti usvojen naredne godine.

Govoreći na na seminaru “Javne nabavke – nordijska iskustva” koji je organizovala Nordijska poslovna alijansa u Srbiji u saradnji sa ambasadama Finske, Danske, Norveške i Švedske, Kovačević je objasnila da je Vlada Srbije predvidela Strategijom za javne nabavke i Akcionim planom za 2018. godinu donošenje novog Zakona o javnim nabavkama, kako bi  ta oblast bila usklađena sa regulativom Evropske unije.

Prema rečima Milene Kovačević, predviđen je novi elektronski portal, novi način postupaka i dosta značajnih promena, a na tom putu važna su nam iskustva razvijenih zemalja i  članica EU”.

Predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević rekla je da su nordijske kompanije zainteresovane za intenzivniju saradnju sa javnim sektorom u Srbiji.
“U tom kontekstu su nam izuzetno važne transparentne javne nabavke, otvorena i fer tržišna utakmica. Od novog Zakona o javnim nabavkama očekujemo da pospeši primenu kriterijuma ekonomski najprihvatljivije ponude, za razliku od trenutne prakse da se uvek ide na najnižu cenu prilikom javnih nabavki”, rekla je Vignjević.

Ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen rekao je da su javne nabavke put do pružanja dobara i usluga građanima i da kada se one sprovode na ispravan način građani uvidjaju da im se obaveze koje izmiruju prema državi srazmerno vraćaju u vidu visoko kvalitetnih usluga. Predstavnik danske Organizacije za javne nabavke Morten Kure Ringor naveo je da je doprinos ove institucije u uštedama u javnom sektoru unačajan, pa one iznose 130 miliona evra na godišnjem nivou.

Direktor Švedske razvojne agencije u Srbiji Ola Anderson istakao je da Srbija kroz unapređenje procesa javnih nabavki ujedno ima priliku i za stvaranje boljeg poslovnog okruženja.

Seminar “Javne nabavke – nordijska iskustva” je nastavak javno-privatnog dijaloga nordijskih kompanija i institucija sa Vladom Srbije, a organizovan je sa ciljem da obezbedi forum za definisanje zaključaka o zajedničkim naporima u pravcu daljeg unapređenja oblasti javnih nabavki u Srbiji.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here