Poslanici SRS na sednici Skupštine kritikovali završni račun budžeta APV za 2017. godinu

0
238

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine  je na svojoj 22. sednici donela uz brojne primedbe opozicionih poslanika, Pokrajinsku skupštinsku odluku o Završnom računu budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu sa izveštajem o izvršenju odluke o budžetu za 2017. godinu. Skupštinsku raspravu obeležila su istupanja poslanika Srpske radikalne stranke koji su  brojnim argumentovanim primedbama  reagovali na predloženi tekst predloga Odluke o Završnom računu Pokrajine za prošlu godinu.

Pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović je obrazlažući Odluku o budžetu , istakla da su prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina, iznosili 66,43 milijardi dinara što je 97,36 posto od planiranih prihoda. Rashodi i izdaci budžeta izvršeni su u iznosu od 60,56 milijardi dinara što je 88,76 odsto od planiranog iznosa, odnosno 91,16 posto od ostvarenie sume uz ostvarenje budžetskog suficita.

U raspravi posle izlaganja pokrajinskog sekretara za finansije, predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini AP Vojvodine  Đurađ Jakšić istakao je da aktuelna vlast i pored toga što je na raspolaganju imala skoro 3,7 milijardi dinara suficita, nije uspela da ta sredstva iskoristi na pravi način i da napravi iskorak u razvoju AP Vojvodine. On je rekao i da će Srpska radikalna stranka glasati protiv predloženog rešenja.

Jakšić je govoreći o radu pojedinih budžetskih korisnika naglasio da je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine iskoristila svega 46% predviđenih sredstava ocenjujući to kao ozbiljan podbačaj u politici koja je vođena u toj pokrajinskoj instituciji.

Jakšić je rekao da od obećanja predsednika pokrajinske vlade da će se sprovoditi uštede na svakom koraku  nema ništa već da ‚‚ imamo povećanje kod korišćenja roba i usluga za 380 miliona dinara u odnosu na 2016.godinu. Istovremeno su smanjena i sredstva od poreza na dobit javnih preduzeća i to skoro u trostrukom iznosu.

U raspravi oko Odluke o završnom računu pokrajine za reč se javio i zamenik predsednika Poslaničke grupe SRS Milan Ćuk koji je takođe izneo primedbe na rad Uprave za kapitalna ulaganja i pojedinih sekretarijata.

Kada je reč o još jednoj tački poslednjeg zasedanja Skupštine Vojvodine- Izveštaju o poslovanju Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine za 2017. godinu, Poslanička grupa SRS glasala je protiv usvajanja tog izveštaja jer je prema rečima Đurađa Jakšića reč o fondu koji ‚‚ ne služi ničemu i javnosti prodaje maglu‚‚

Đurađ Jakšić je istakao da su troškovi zarada kao i troškovi rashoda u Fondu 2017.g. iznosili skoro 80 miliona dinara.

Predsednik Poslaničke grupe SRS je istakao i ‚‚da moramo biti svesni činjenice da naša zemlja nikada neće ući u EU i da rešenje predstavlja zaokret od politike prema EU’’.

Poslanici Skupštine Vojvodine su pored ovih tačaka razmatrali i izveštaj o radu Pedagoškog zavoda Vojvodine, a bilo je reči I o predlogu pokrajinske skupštine odluke o izradi prostornog plana područja posebne namene predela “Vršačke planine”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here