Prijem za učesnike horskog festivala “Slobodan Bursać” u Baroknoj sali

0
103

Prijem za učesnike horskog festivala “Slobodan Bursać” u Baroknoj sali, uprilicio je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

 Peti, jubilarni Horski festival „Slobodan Bursać” završava se danas u Kulturnom centru Zrenjanina. U protekla 4 dana, svi posetioci mogli su da uživaju u sjajnim izvođenjima kako profesionalnih, tako i amaterskih horova. Kako je ovaj festival međunarodnog karaktera, te ove godine imamo i gostujuće horove iz  zemlje i  inostranstva, bio je to i povod da budu  ugošćeni u jednoj od najlepših Skupštinskih sala u državi. Pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, ovom prilikom istakao je i izuzetnu važnost ovog festivala, ali je i izrazio veliku zahvalnost dvojici Zrenjaninaca koji su čitavu ovu priču osmislili i započeli, Vladimir Stojković i Vlada Đurić.

Horski festival „Slobodan Bursać” osnovan je 2014. godine sa idejom da grad Zrenjanin, koji ima višedecenijsku horsku tradiciju treba da ima i horski festival koji će podstaći dalji razvoj horskog pevanja i stvoriti nove naraštaje horskih pevača i publike. Do sada je održano četiri festivala, svake godine u junu mesecu, u okviru kojih su nastupili svi zrenjaninski horovi kao i gostujući horovi iz zemlje i inostranstva. O značaju horske muzike u ovom gradu govori podatak da je Zrenjanin u Srbiji, ali i regionu, prema broju stanovnika grad sa najviše horova. Izuzetno važna ličnost za razvoj horske muzike u Zrenjaninu je bio dirigent Slobodan Bursać (1941-1993), sa kojim je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” iz Zrenjanina osvojio brojna priznanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here