Malinari traže ostavku resornog ministra Branislava Nedimovića i prete da će se protesti raširiti i na druge gradove

0
113

Nakon što su pregovori  koji su vođeni u Prijepolju propali, malinari traže ostavku resornog ministra Branislava Nedimovića i prete da će se protesti raširiti i na druge gradove. Ministar regujući na poruke malinara iz Prijepolja i Belog Polja da je otkupna cena od 60 do 85 dinara neprihvatljiva, odgovara da tržište određuje cenu maline i država nema ništa s tim.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je u ponedeljak u Žablju povodom protesta malinara u zapadnoj Srbiji,  da se „tržište promenilo i potrebe nisu onakve kakve su bile u zlatno doba maline. I drugi rade, a cenu određuje potražnja”, rekao je Nedimović. Na optužbe da iza niske otkupne cene stoji hladnjačarski kartel, Nedimović je naglasio da je to apsolutno netačno. „Postoji antimonopolska komisija i ona je nedvosmisleno utvrdila da ne postoji monopol kada je reč o skladištarima malina”, kaže Nedimović. Ministar poljoprivrede je rekao i da se oseća kao ‘ministar za maline’ jer godinu i po dana pregovara sa proizvođačima, ali da su protesti nedopustivi i da nikakvih razgovora neće biti dok oni ne budu prekinuti.

Sa druge strane posle neuspeha u pregovorima, malinari traže ostavku resornog ministra i prete da će se protesti raširiti i na druge gradove.Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović  je  najavio da bi proizvođači tog voća mogli da  obustave berbu ukoliko otkupljivači ponude otkupne cene manje od 200 dinara. On je za novinske agencije rekao da je na sastanku dogovoreno da se od svih opština i gradova zatraži da hitno zakažu sednice i da pozovu otkupljivače da saopšte otkupne cene.

“Hoćemo prvo da znamo sve ponude za otkup maline jer je tek nekoliko njih objavilo da nude od 50 do 100 dinara za kilogram što je izazvalo nezadovoljstvo u Prijepolju i blokadu magistrale prema Crnoj Gori”, rekao je Radović. On smatra da proizvođači ne treba da blokiraju puteve, već obustave berbu malina kao kontrameru protiv otkupljivača, vlasnika hladnjača i izvoznika, uz napomenu da je ove godine rod malina tridesetak odsto manji nego lane i da nema hiperprodukcije tog voća da bi cena bila tako niska.

Vlasnici hladnjača i izvoznici, po rečima Radovića, ucenjuju i proizvođače i vlasnike malih hladnjača,a dokaz da su izvoznici ucenjivači je da je u Srbiji registrovano 190 izvoznika maline, ali samo 4  firme izvezu 37 odsto ukupnih količina maline koja se proizvede u Srbiji”, rekao je Radović. On je najavio da bi ovih dana trebalo da počne da radi Nacionalni savet za malinu koji bi trebalo da prouči tržište i predlaže rešenja.

Zbog protesta malinara u Prijepolju, blokiran je magistralni put, a zatvoren je i alternativni prolaz kroz centar grada. Malinari iz udruženja „Limska dolina”, kojima su se pridružili uzgajivači „crvenog zlata” iz celog užičkog kraja, poručuju da će tu ostati dok im ne budu pružene garancije da će otkupna cena ovog voća biti 180 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here