Dragan Đukanović:”Države bi morale da budu što više predvidive u međunarodnim odnosima i da ne menjaju svoje strateške ciljeve s vremena na vreme.”

0
174

Države bi morale da budu što više predvidive u međunarodnim odnosima i da ne menjaju svoje strateške ciljeve s vremena na vreme – ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović.

 Tokom nedavne  posete Azerbejdžanu predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je  “naša politika EU, ali i očuvanje i unapređenje prijateljstava sa tradicionalnim prijateljima i saveznicima kao što su Risija i Kina. Tu politiku određuju institucije Srbije i neće je promeniti želja bilo kog političara u Srbiji”,. Vučić je to rekao odgovarajući na komentare u nemačkoj štampi o mogućoj promeni politike Srbije, a nakon reagovanja ministra Aleksandra Vulina da “ako je Kosovo ključno za EU, treba da krenemo svojim putem”.Profesora Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović  zamolili smo da prokomentariše povremeno različite stavove ministara i visokih državnih funkcionera kada je reč o jednom od strateških pitanja naše spoljne politike.

Tokom nedavnog boravka u Beogradu, evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da EU neće prihvatiti novu članicu koja nije rešila bilateralne probleme, naglasivši da je to „lekcija naučena iz prošlosti“. On je istakao i da u dijalogu između Beograda i Prištine u narednih nekoliko meseci treba pronaći rešenje koje vodi ka pravno obavezujućem dokumentu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here