U Lukićevu održani “Dani polja i strnih žita Srednjeg Banata”

0
159

Nakon 4 godine, u Lukićevu održani “Dani polja i strnih žita Srednjeg Banata”. Danima polja prisustvovao je i gradonačelnik , Čedomir Janjić u društvu svojih saradnika.

Atar se prostire na Banatskoj lesnoj terasi koja se širi celim Banatom. U ataru Lukićeva nema močvarnog zemljišta i ovo područje je uglavnom pošteđeno od obilnijih poplava i padavina i podzemnih voda. Zemljište je lesno, a njegov je gornji sloj humiziran i predstavlja plodan černozem. I čini se kao idealno mesto za ogledna polja, kao i za organizovanje „Dana polja i strnih žita Srednjeg Banata“. Nakon 4 godine, Poljoprivredna stručna služba Zrenjanina predstavila je preko 60 sorti strnih žita. Primetno je, ona su u daleko boljoj kondiciji u odnosu na kulture na nekim drugim površinama.

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, obišao je ogledna polja i lično se uverio u kvalitet prinosa, a grad Zrenjanin i ove, baš kao i prethodnih godina, izdvaja ne mala sredstva za podršku poljoprivrednicima.

Na ovim ogledima pojavio se veliki broj kuća i zaštitara. Zaključak je da za strna žita situacija, za sada, nije alarmantna, ali su se današnje padavine sa velikim nestrpljenjem očekivale kako bi se popravile zalihe vlage u zemljištu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here