Na severu Vojvodine česti pljuskovi nisu dozvolili da se završi žetva ječma niti da nastavi žetva uljane repice

0
164

Na severu Vojvodine česti pljuskovi nisu dozvolili da se završi žetva ječma niti da nastavi žetva uljane repice. Slično je i u drugim krajevima, jer vremenske prilike obeležavaju lokalni pljuskovi, jak vetar, pa i pojava grada.

Prvi otkosi ranih sorti pšenice u južnoj i srednjoj Bačkoj (uglavnom je reč o sortama Instituta za ratarstvo i povrtarstvo ) dali su prinose od 7.800 do 8.200 kg/ha, što agronomi ocenjuju kao dobar rod, jer se i hektolitarska težina kreće od 78-86. Otkup pšenice još nije startovao, a prema najavama ratari će kod sigurnih skladištara deo roda ostaviti na čuvanju, a deo će prodati. Cena koja se trenutno nalazi u opticaju je 17,50 plus PDV.

Državne robne rezerve su i u ovoj žetvi pokazale da ih je vreme odavno prevazišlo, jer su spori i uzdržani u odlukama za interventni otkup, prenosi portal Agro Servis plus. Međutim, kada je reč o pozajmicama roba i „čuvanju” pojedinih ovlaštenih skladištara, tu su efikasni. Očekivao se otkup od gazdinstava  od oko 30.000 tona zrna, ali tog posla, izgleda, neće biti.

Cena na tržištu će se vrtiti oko 18 din/kg, ali nijedan mlinar neće u toku žetve kupiti sve potrebne količine za meljavu, pogotovo što u nekim zemljama gde smo prodavali brašno investitori instaliraju svoje mlinove. Naša mala, ali značajna prednost, je blizina ponude za te nove mlinare, ali se mora računati i na pšenicu iz Mađarske i Rumunije.

Uzimanje bankarskih kredita za mlinove je oduvek skupo i teška poslovna odluka, pogotovo ako nemaju pouzdanog kupca za brašno ili svoju pekarsku industriju. Ako bi se prerađivači pšenice odlučili da od ratara kupe 900.000.tona zrna pšenice, što je najmanja potrebna količina za hlebno brašno, oni bi ratarima po ceni od 18 din/kg isplatili 1.620.000.000 dinara. Ali, tu nije kraj žetvene računice. S obzirom da se računa na prinos od oko dva miliona tona, a da planirani izvoz teče sve do nove žetve, u Srbiji će ostati „zamrznuto” oko 3,4-4 milijarde dinara samo u pšenici.

Ova roba u novac, bolje rečeno neophodna obrtna sredstva, neće biti pretvorena sve do kraja iduće godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here