Nikola Aleksić:”Jedan od razloga zbog koga pojedine skupštine opština i gradova ne raspravljaju o Deklaraciji o GMO leži u činjenici što je većinski sistem izbora poslanika zamenjen proporcionalnim.”

0
760

Jedan od razloga zbog koga pojedine skupštine opština i gradova u Srbiji ne raspravljaju o Deklaraciji o genetski modifikovanim organizmima leži u činjenici što je 2000.godine većinski sistem izbora poslanika zamenjen proporcionalnim – rekao je predsednik Ekološkog pokreta Novog Sada Nikole Aleksića 

Skupštine pojedinih gradova i opština u Srbiji su više puta raspravljale o predlogu Deklaracije o GMO. Jedan od primera je grad Kraljevo gde su se tokom drugog puta o glasanju o zabrani gajenja i prometa GMO iako nijedan odbornik nije glasao protiv, većina odbornika izjasnila kao “uzdržan”, pa predlog Deklaracije nije usvojen. Zbog toga je grad Kraljevo na karti gradova i opština u Srbiji označen crvenom bojom. Predsednicima preostala 32 grada i opštine, među njima i 15 iz Vojvodine, najmanje dva puta dostavljan je tekst Deklaracije o GMO, ali oni do danas nisu hteli da ovu temu uvrste u dnevni red zasedanja svojih skupština. Zbog čega gradovi i opštine to odbijaju da urade? Prema mišljenju predsednika Ekološkog pokreta Novog Sada Nikole Aleksića  reč je i o zloupotrebi Zakona o lokalnim izborima.

Srbija se nalazi među  retkim zemljama koja je zakonom pre 9 godina zabranila uvoz, uzgoj i preradu proizvoda od GMO što joj obezbeđuje dodatnu prednost na međunarodnom tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U prilog tome svedoči i podatak da je Srbija drugi izvoznik soje u Evropi koja nije genetski modifikovana i deseti izvoznik nemodifikovanog kukuruza u svetu. Pored toga naša zemlja je značajni izvoznik i genetski nemodifikovanog  semena različitih biljnih kultura.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here