Predsednik Aleksandar Vučić i bugarski predsednik Rumen Radev razgovarali su u Dimitrovgradu sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine

0
195

Predsednik Aleksandar Vučić i bugarski predsednik Rumen Radev razgovarali su u Dimitrovgradu sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, a Vučić je istakao da Bugari u Srbiji treba da se ponose bugarskim imenom i  korenima, ali  da vole i poštuju svoju državu Srbiju.

U izjavi medijima predsednik Srbije je rekao  da Bugari treba da se ponose  imenom i prezimenom i bugarskim korenima, kao i da niko u Srbiji nikada neće da im to  brani, a naše je da im pomognemo da vole Bugarsku i da vole i poštuju svoju državu Srbiju“, rekao je Vučić.

On je naglasio da ne postoje veći problemi bugarske manjine u Srbiji,  I dodao da će sa MUP-om brzo biti rešeni problemi sa bugarskim prezimenima u ličnim dokumentima. „Ako je to bio problem, to ćemo odmah da rešavamo“, rekao je Vučić. Predsednik je ukazao  da je rešeno i pitanje finansiranja medija na bugarskom jeziku u značajnijem iznosu nego što je ranije bio slučaj, kao i da je u najvećoj meri rešeno i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole, te da su, osim dva udžbenika za osnovnu školu, ostali udžbenici na bugarskom odštampani.

Vučić je dodao da se ulaže u Dimitrovgrad i taj kraj Srbije, te da će autoput do bugarske granice biti završen tokom godine i da će to biti savremena saobraćajnica, koja će Srbiju spajati sa Bugarskom i Turskom na istoku, ali i sa Mađarskom, Slovačkom i drugim zapadnim zemljama.

Predsednik je dodao je da je na sastanku bilo reči i o problemima pojedinih investitora i njihovom rešavanju, kao i o rešenju za problem Zvonačke banje kod Dimitrovgrada, te o ulaganju u infrastrukturu opština u tom kraju Srbije.

Dva predsednika su položili vence na spomenik „Pametnik“ na Neškovom brdu, a položili su i kamen temeljac za spomenik Kirilu i Metodiju i obišli radove na petlji Dimitrovgrad – zapad.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here