Rasim Ljajić: “Srbija bi mogla da bude regionalni centar za prisustvo iranskih kompanija na Zapadnom Balkanu.”

0
101

Srbija bi mogla da bude regionalni centar za prisustvo iranskih kompanija na Zapadnom Balkanu, izjavio je Rasim Ljajić potpredsednik Vlade i pozvao privrednike iz Irana da ulažu u Srbiji.

 Obraćajući se srpskim i iranskim privrednicima u Privrednoj komori Srbije Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije, istakao je da je pokrenuta inicijativa za zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini pozivajući kompanije iz Srbije da iskoriste šansu i pristup tržištu Irana od 80 miliona ljudi, zemlji koja godišnje uvozi više od 70 milijardi dolara različitih proizvoda i robe.
Turizam, poljoprivreda i energetika su, naglasio je Ljajić, oblasti od obostranog interesa i potencijal za saradnju, a postoji mogućnost izvoza ovčjeg mesa, kukuruza, jestivog ulja i različitih vrsta semena, poput suncokreta, soje i šećerne repe u Iran.

Ljajić je naveo i da je planirana poseta Iranu sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom koja će, kako je istakao, biti pokušaj da se napravi sledeći iskorak u konkretnoj ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Predsednik Privrene komore Marko Čadež rekao je da su vesti sa bilateralnog sastanka sa predstavnicima Irana dobre i da postoji volja da se unaprede i ojačaju privredne veze.

Ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana Mohamed Šariatmadari rekao je da Iran ima 18,9 odsto sveokupne rezrve gasa na svetu, 9,7 odsto rezerve nafte, najviše u Ahvazu, po čemu je četvrta zemlja na svetu, te da je 11. proizvođač čelika u svetu i godišnje proizvede 200 miliona tona.

„Nažalost, nismo zemlja sa velikim količinama vode, u stočarstvu smo uvoznici i u planu je da budemo uvoznici ovčijeg mesa iz Srbije“, rekao je on i naveo spremnost Irana da sarađuje sa srpskim kompanijama u modernizaciji termoelektranama u Iranu koje imaju dragoceno iskustvo i te da očekuje da će vrlo brzo biti potpisani ugovori.
Poslovni forum Srbija-Iran održan je u okviru 15. zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here