Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija uz najviše državne počasti predsednika Ukrajine Petra Porošenka

0
143

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija uz najviše državne počasti predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

Ispred Palate Srbija, predsednik  Aleksandar Vučić dočekao je visokog gosta uz postrojenu Gardu i himne dve zemlje. Nakon svečanog dočeka dva predsednika održala su sastanak u četiri oka, nakon kojeg će im se pridružiti delegacije dve zemlje na plenarnom sastanku.

Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koje žele da prodube na svim nivoima, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da Srbija želi da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, uz poštovanje dogovora iz Minska, te da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko poželeo postizanje kompromisa sa Albancima oko Kosova i Metohije.

“Nadamo se i želimo da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, da se poštuju Minski dogovori, i verujemo da je OEBS veoma važna karika u konačnom uspostavljanju mira. Predsednik Porošenko je poželeo Srbiji postizanje kompromisa sa Albancima, uz činjenicu da je Ukrajina uvek bila na strani poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferencijom za štampu.

On je preneo da je prisutna obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa, jačanju političkog dijaloga i jačanje ekonomske saradnje. Vučić je ukazao da je tek od prošle godine, posle velikog pada, ostvarena viša trgovinska razmena u visini od 357 miliona dolara, uz skok našeg uvoza i izvoza.

Ukrajinski predsednik je poručio je da dve zemlje nemaju bilateralnih problema, da Ukrajina odlučno poštuje i uvažava teritorijalni integritet Srbije, da nije priznala Kosovo a da rešenje za to pitanje treba naći putem kompromisa uz uvažavanje interesa Srbije. Naglasio je da su Srbija i Ukrajina veoma bliske zemlje, što potvrđuje i bliskost jezika, a članstvo u EU je još jedan cilj koji povezuje obe zemlje. Srbiji je poželeo da pobedi sve prepreke i postane član EU.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Ukrajine, Ivica Dačić i Pavle Klimkin potpisali su u Beogradu Sporazum Vlade Srbije i kabineta ministara Ukrajine o izmenama sporazuma o ukidanju viza za državljane Ukrajine. Sporazum je potpisan u okviru posete predsednika Ukrajine Petra Porošenka Srbiji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here