Književno veče Vuksana Kneževića

0
136

U klubu ,,Dositej”  na Lesnini održano je književno veče Vuksana Kneževića kome je ovom prilikom uručena i plaketa zahvalnosti.

Naš sugrađanin Vuksan Knežević, u okviru književne večeri koja je održana u subotu 7.jula, predstavio je svoju poslednju, 14.knjigu ,,Ostrvo monstrum”. Knjiga je objavljena 2017.godine i predstavlja deo trilogije pod nazivom ,,Golootočko trojstvo”. Na književnoj večeri pored autora govorili su i profesor srpske književnosti Dragan Rajačić, književnik Zoran Slavić, direktor GNB ,,Žarko Zrenjanin”, Milan Bjelogrlić a odlomke je čitao glumac Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović” Milan Kočalović. Izdavanjem ovog dela Vuksan Knežević je želeo da prikaže kompletnu sliku golootočke stvarnosti odnosno Golog otoka i tragedije koju je on doneo i koji prema rečima autora, ima još uvek posledice u našem društvu. Govoreći o pomenutoj temi uoči početka književne večeri autor Vuksan Knežević je rekao:

Ovom prilikom dodeljene su plakete zahvalnosti zaslužnim građanima MZ ,,Dositej Obradović” pa je tako prva u nizu uručena upravo Vuksanu Kneževiću, čoveku koji svojim delom i radom predstavlja ne samo MZ ,,Dositej” nego i ceo grad. Vuksan Knežević od 1961.godine živi u Zrenjaninu. Radni vek je proveo kao učitelj a posle odlaska u penziju počeo je sa pisanjem knjiga. Do sada je objavio ukupno 14 od kojih je nekoliko u vezi sa Golim otokom. Prvu, autobiografsku, ,,Krivica nevinosti” publikovao je 1996.godine. Kneževićev književni opus je uglavnom određen ličnim iskustvom pa se tako pred čitaocima nalazi svedočanstvo komunističke Jugoslavije čiji su glavni junaci nevine žrtve tadašnjeg sistema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here