U Kraljevu novac za informisanje dodeljen ražimskim medijima – građani odgovorili protestom

0
129

Cilj aktuelne vlasti je da ugasi sve medije koji nisu po njenoj volji, odnosno koji  drugačije misle . Dok kao zemlja ne budemo imali slobodne i profesionalne  medije, suvišno je govoriti o bilo čemu drugom – rekao je na građanskom protestu  u Kraljevu  vlasnik i direktor ‘’Ka’’ televizije Slavko Janošević.

Povod koji je inicirao velike proteste građana u Kraljevu tokom maja ove godine bila je odluka Gradskog veća Kraljeva o raspodeli sredstava iz budžeta grada u oblasti informisanja za 2018. godinu. Konkretno,  kraljevačke televizije – Televizija Melos i KA TV dobile su po 100.000, TV Mix nije dobila  sredstva, dok je za TV Kraljevo na osnovu projekata dodeljeno 8 miliona dinara. Kraljevačka KA TV, Televizija Melos i TV Mix najavile su posle ovakve odluke Gradskog veća da će uputiti pismo premijerki i predsedniku Srbije, kao i ambasadama jednog broja zemalja.

Nezavidna ekonomska situacija, problemi u društvu, kao i problemi  u privredi, uz odluku o finansiranju medija u Kraljevu, bili su povod za svakodnevno okupljanje građana koje je počelo 16.maja. Na skupu koji  su Kraljevčani nazvali ‘’Protest protiv medijskog mraka’’ pored ostalih učesnika govorio je i vlasnik i direktor ‘’Ka ’’ Televizije Slavko Janošević. On je svojim sugrađanima objasnio osnovne razloge zbog kojih se pridružio protestu.

Kako su ocenili organizatori majskih protesta u Kraljevu, dodela malih iznosa sredstava za finansiranje medija predstavlja i  pokušaj da se profesionalni mediji ekonomski unište. To bi prema njihovoj oceni značilo i ‚‚pokušaj da se kupi i pravo na zdravo rasuđivanje građana, što se ni pod kakvim uslovima ne sme dozvoliti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here