Bora Đorđević: “Naš sistem opšteg obrazovanja je generalno dobar i pruža potrebna znanja ali mladi čini se kao da neće da usvoje ta znanja.”

0
369

Naš sistem opšteg obrazovanja je generalno dobar i pruža potrebna znanja ali mladi čini se kao da neće da usvoje ta znanja – rekao je osnivač grupe Riblja čorba Bora Đorđević

 Rezultati ovogodišnje male mature u Srbiji ukazuju na sve lošije stanje temelja našeg obrazovnog sistema pa je u javnosti buru izazvala vest da deca nisu umela da prepoznaju lik Dositeja Obradovića. Celokupni obrazovni sistem za osam godina školovanja nije uspeo da prikaže pisca i prosvetitelja bez koga ne bi bilo srpske kulture u ovom obliku. Ono što zabrinjava je i činjnica da je Srbija po kvalitetu obrazovnog sistema 2016.g. zauzimala 99. mesto u svetu od 137 zemalja koje su bile obuhvaćene jednim istraživanjem.Posebna priča su i nastavnici i njihova stručnost. Da li je opšte obrazovanje bilo bolje u vreme samoupravnog socijalizma i bivšeg režima ili danas u liberalnom sistemu? Na ovo pitanje odgovor je dao frontmen i osnivač grupe Riblja čorba Bora Đorđević.

Kada je reč o srednjoškolskom obrazovanju, generacije učenika koje su poslednjih nekoliko godina završavali sredjne stručne škole, učinile su to bez jednog jedinog časa istorije. Tako su na primer medicinski tehničari – sestre, srpski jezik i književnost učili u istom broju časova koliko su učili i strani jezik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here