Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je kompanije da iskoriste mogućnosti mreže zasnovane na LoRa tehnologiji

0
178

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je kompanije da iskoriste mogućnosti mreže zasnovane na LoRa tehnologiji, koju je Telekom prvi primenio u regionu, za razvoj svojih proizvoda i usluga i unapređenje poslovanja.

 Na prezentaciji nove platforme za razvoj IOT ( I O Te) usluga, zasnovanoj na LoRa tehnologiji, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana  Brnabić, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije istakao je da će Komora, u okviru aktivnosti za digitalnu transformaciju privrede, nastaviti da podstiče partnerstva rastućih teholoških kompanija i inovativne startap zajednice sa velikim sistemima, kao što je partnerstvo Bitgira i Telekoma. „Na taj način domaćim firmama iz svih sektora privređivanja – od  agrobiznisa i energetike, preko industrije do uslužnih delatnosti – obezbeđuju se efikasnija poslovna rešenja, konkurentska prednost i osnova za pametan rast“, istakao je Čadež.

Umesto da Bitgear razvija rešenja za druge zemlje, napravljen je kompletan domaći inovativni proizvod, na bazi najsavremenije tehnologije u telekomunikacionoj i industriji senzora, koji predstavlja samo jedan primer za buduća rešenja startapova i kompanija, da u saradnji sa Telekomom unaprede svoje poslovanje, naveo je predsednik Privredne komore Srbije. Zahvaljujući novoj tehnologiji, Telekom će godišnje uštedeti milion evra, koliko je gubio kroz štete usled neovlašćenih upada i korišćenja mreže.

Prema rečima generalnog direktora Telekoma Srbija, Predraga Ćulibrka, Privredna komora Srbije povezala je Telekom Srbija sa domaćom kompanijom koja je ranije prvenstveno radila za svetska tržišta. „Senzorski uređaj, kreiran sa partnerima iz Bitgir-a, jedinstven u svetu, rešiće decenijski problem kompanije – uspostavljanje bezbednosne kontrole nad podzemnom kablovskom infrastrukturom. Rešenje će naći primenu i u poljoprivredi, kanalizacionoj i gasnoj infrastrukturi, u zdravstvu”, objasnio je Ćulibrk i poručio da će Telekom podržati i druge kompanije u kreiranju njihovih digitalnih rešenja.

Dejan Dramićanin, osnivač Bitgir-a, uveren je da će rešenje u saradnji sa Telekomom, koje spada u red najvećih IoT projekata u Evropi, pokrenuti razvoj novih domaćih rešenja za digitalnu transformaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here