Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik

0
270

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik

 Na dan kad se slavi Sveti Ilija u dosta gradova i sela organizuju se vašari i sabori i on spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem i ostalima. Iako većina malo zna o njegovom pravom životu, proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda, koji ga još naziva i gromovnikom.

Rodio se u gradu Tesvitu. Mladost je proveo u izgovaranju molitvi. Zbog tačnog predskazanja događaja bio je stalno proganjan, naročito od izraelskog cara Arhave i njegove opake žene. Zbog njih, a i da bi pokazao veliku vlast Božju, Ilija je izveo mnogo čuda od kojih su neka ostala zauvek zapamćena.

Jedno od najvećih bilo je ono kada je zatvorio nebo, pa kiše nije bilo tri godine i šest meseci. Za to vreme, on je provodio dane u jednoj pećini nedaleko od grada Jerihona. Tu u zatvorskoj pećini, bio je samo jedan uski otvor, kroz koji mu je orao povremeno dolazio donoseći po nekoliko kapi vode i mrvica hrane iz udaljenih reka i zemalja. Danas se na tom mestu nalazi manastir svetog Đorđa, čiji monasi održavaju pećinu kao najveću relikviju. Pred smrt Ilija je presekao svojim ogrtačem vodu u Jordanu, potom je odredio Jeliseja za naslednika, predao mu ogrtač i uzneo se na nebo u ognjenim kolima koje su vukli ognjeviti konji. Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, obeležava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja. Poznata je izreka „od Svetog Ilije sunce sve milije“. Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi. Med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite. Narod veruje da majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdrava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here