Svinjska kuga

0
147

U Rumuniji je od početka godine zbog agresivnog širenja afričke svinjske kuge ubijeno skoro 50 000 svinja, a registrovana su 524 slučaja izbijanja bolesti, od kojih 521 u domaćinstvima i tri u privrednim subjektima, saopštile su nadležne rumunske veterinarske vlasti.

Predstavnici Nacionalne sanitarne veterinarske uprave  rekli su da je u Rumuniji od 9. juna ove godine zabeležena ”veoma agresivna evolucija svinjske kuge”.

Predsedavajući Nacionalne sanitarne veterinarske uprave  Geronimo Raduku Brančesku rekao je da je u celoj zemlji od početka godine usmrćeno skoro 50 000  svinja, da je pogođeno 14 lokacija na severo-zapadu i 80 na jugo-istoku zemlje, gde je trenutno najozbiljnija situacija u okrugu Tulča, preneo je rumunski poslovni portal ACTmedia.

”Nedavno se napunilo godinu dana od izbijanja svinjske kuge u Rumuniji, koja se sporo razvijala u severo-zapadnom delu zemlje gde i danas imamo pod kontrolom sve pogođene lokacije. Ali, od 9. juna evolucija je veoma agresivna u jugo-istočnom delu Rumunije, i dolazi iz prirodnog rezervata Delta Dunava, što je eksplozivna situacija koja generiše stanje epidemije”, rekao je Brančesku na konferenciji za novinare.

Zvaničnici su rekli da su rumunske vlasti preduzele mere za nadzor, kontrolu i suzbijanje širenja ove bolesti.

Rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea zatražio je sredinom jula u Briselu finansijsku pomoć za rumunske poljoprivrednike koji trpe gubitke zbog afričke kuge i drastičnih mera neophodnih za njeno suzbijanje, preneli su rumunski mediji.

Novi slučajevi  afričke svinjske kuge za sada nisu zabeleženi u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here