Rast BDP-a u oblasti građevinarstva

0
88

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine ostvaren najviše zahvaljujući rastu građevinarstva i ubrzanoj realizaciji infrastrukturnih projekata.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da rast vrednosti građevinskih radova izvedenih u prvoj polovini godine iznosi dvadesetpet odsto, što značajno premašuje stope rasta u ostalim sektorima koji su doprineli rastu bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvih šest meseci ove godine od četiri koma pet  odsto.

Nakon rasta od dvadesetosam koma jedan odsto ostvarenog u prvom kvartalu ove godine, prema dostupnim podacima, u drugom kvartalu je zabeležen rast od dvadeset tri koma jedan odsto.

Najveći intenzitet radova postignut je na koridorima i u stambenoj izgradnji, a očekuje se da ova dva sektora nastave da značajno utiču na rast građevinarstva i u drugoj polovini godine.

To potvrđuju i podaci o realizaciji budžeta za projekte koje prati Ministarstvo, gde je u prvih šest meseci 2018. godine realizovano četrdesetosam odsto raspoloživih projektnih sredstava, odnosno tridesetpet koma  četiri milijarde od ukupno predviđene sedamdesetčetiri milijarde dinara.

S obzirom na nove projekte čije ugovaranje predstoji, očekuje se da se i u drugoj polovini godine nastavi postojeća dinamika trošenja planiranih budžetskih sredstava, dok će ukupna raspoloživa sredstva biti uvećana zbog finansiranja Projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here