„Svaki uložen dinar u agrar, u poljoprivredna gazdinstva, u zadrugarstvo je najbolje uložen dinar.” – rekao je ministar Milan Krkobabić

0
98

„Svaki uložen dinar u agrar, u poljoprivredna gazdinstva, u zadrugarstvo je najbolje uložen dinar. Višestruko se vraća u ekonomskom smislu, ali i u širem – opštenarodnom i opštedržavnom, kroz opstanak i revitalizaciju sela Srbije“  rekao je ministar Milan Krkobabić, prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi „Blačka Blace“.

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić se pre obilaska zadruge, u zgradi opštine Blace, a kasnije i u prostorijama Kulturnog centra, sastao sa čelnicima opštine Blace, stručnim službama za poljoprivredu, vlasnicima zadruga i zadrugarima Topličkog okruga. Ministar je govoreći o zadrugarstvu u našoj zemlji, istakao da je ovo pravi put da se strateški rešava pitanje gajenja i plasmana poljoprivrednih proizvoda u Srbiji i podsetio je da je na primer suva šljiva bila najveći izvozni proizvod Srbije, krajem prošlog veka.

Krkobabić je podsetio zadrugare i da je u toku konkurs za osnivanje novih zadruga u Srbiji i da su za to iz budžeta izdvojena značajna sredstva.

Ove godine planirano je u budžetu Republike i novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu, a konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava traje do 15. avgusta 2018.g. za zadruge i do 15.septembra ove godine  za složene zadruge.

Direktor Zemljoradničke zadruge  „Blačka Blace“ Dušan Zečević istakao je da  8 zadrugara i 70 njihovih kooperanata zajedno obrađuju 100 hektara zemljišta pod šljivama i višnjama. „Zadruge su jedini spas za srpsko selo. Trenutno na teritoriji Blaca postoje četiri ,a smatram da je optimum trideset zadruga. Moramo da budemo spremni za ono što nas čeka na tržištu Evropske Unije ,a zadruge su jedini recept za to“, naglasio je Zečević

Zadruga  u Blacu je osnovana 2016. godine i ove godine očekuje promet od 20 do 30 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here