Najveći prerađivač i otkupljivač suncokreta u Srbiji, Viktorija logistik, u vlasništvu MK grupe, objavila je akontne cene za ovogodišnji rod ove uljarice

0
220

Najveći prerađivač i otkupljivač suncokreta u Srbiji, Viktorija logistik, u vlasništvu MK grupe, objavila je akontne cene za ovogodišnji rod ove uljarice. Kilogram će se plaćati dvadeset tri koma šezdeset dinara plus PDV.

 Cena koju je objavila kompanija Viktorija logistik odnosi se na zemljoradničke zadruge, a kako su istakli u ovoj kompaniji, ona nema uticaja na konačnu cenu suncokreta. Ostali otkupljivači, odnosno uljare, još nisu obnarodovale uslove otkupa, ali već godinama unazad uglavnom prate poteze Viktorije pa se tako očekuje i sada.

– Tek je početak žetve i u ovom trenutku ne možemo govoriti o konačnoj ceni. Izašli samo sa akontnom cenom i uslovima prijema, a uskoro ćemo krenuti da objavljujemo i dnevne cene – izjavio je za portal Agrosmart direktor Viktorije Mladen Jovanović. On je naglasio da je akontna cena privremena, a da će se ova kompanija spram kretanja na tržištu opredeliti I za konačnu cenu.

– Ovo je i neki vid alata koji koristimo da bismo mogli da obezbeđujemo novac za naše partnere. U svakom slučaju, uslove otkupa određujemo na osnovu cena u okruženju. Mimo njih ne možemo da formiramo naše cene, jer sva su okolna tržišta postala sistem spojenih sudova i uslovljeni smo time – objasnio je Jovanović.

Podsećanja radi, prošle godine, kada su predavali suncokret, poljoprivrednici su dobijali akontne cene koje su se kretale od trideset tri  do trideset šest dinara sa PDV-om, a konačna cena bila je trideset pet koma pet dinara, plus PDV za pravna lica.

Inače, prema saznanjima Agrosmarta, Viktorija planira da otkupi oko dvestotine hiljada tona suncokreta roda 2018, a najveći sledeći kupac u Srbiji je fabrika ulja Bimal iz Brčkog, koja prerađuje ovu uljaricu u Suncu iz Sombora i koja će otkupiti oko sto pedeset hiljada tona. Od  osam do deset hiljada tona kupiće uljara Banat Nova Crnja, a oko šest hiljada tona kompanija Gebi iz Čantavira.

U uslovima otkupa suncokreta roda 2018. godine Viktorija logistik navela je da se prima suncokret sa maksimalnom vlagom do 20 odsto  I sa primesama do 10 odsto. Baza za obračun je vlaga ispod 9 odsto i primese do dva odsto.  Za vlagu veću od petnaest odsto  naplaćuju se troškovi sušenja u iznosu od trideset pet para po procentu vlage iznad petnaest odsto.  Viktorija logistik se obavezuje da će akontne cene isplati odmah po isporuci, obračunu i ispostavljanju računa za merkantilni suncokret.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here