Izvoz breskve u Rusiju

0
120

U stalnom smo kontaktu sa ruskim kolegama kao i do sada i očekujemo da će izvoz biti nastavljen po okončanju analiza svih spornih pošiljaka i njihovog stavljanja pod kontrolu, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović povodom najava da bi Rusija mogla da uvede privremenu zabranu uvoza pojedinog voća iz Srbije.

Ministar Branislav Nedimović je rekao da se ”radi o situaciji koja je u neku ruku očekivana, a odnosi se konkretno na pojavu gljivica u breskvama, odnosno nektarinama koje se stvaraju zbog velike količine vlage u tom voću”. On je objasnio i da su ove vrste voća, pored maline i kupine najviše podložne kvarenju usled kiša, a, kako je istakao, protiv prirode nekad ne možete. Napomenuo je i da transport nektarina do hladnjača dodatno pogoršava proces.

Nedimović je naveo da su u stalnom kontaktu sa ruskim kolegama. Do sada su izvezli oko 90 odsto ove vrste voća i očekuju da će izvoz biti nastavljen po okončanju analiza svih spornih pošiljaka i njihovog stavljanja pod kontrolu.

Prema navodima medija, Rusija planira da od 15. avgusta privremeno zabrani uvoz koštunjavog voća u Rusiju, pre svega kajsija i breskvi iz Srbije, saopštila je ruska služba za fitosanitarni nadzor ”Roseljhoznadzor”.

”Roseljhoznadzor” je nedavno saopštio da se zabrana uvoza kajsija i breskvi iz Srbije uvodi zbog pojave gljivice monilinije u voću.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here