Anketa – Doniranje organa

0
143

Skupština srbije je usvojila zakon o ljudskim ćelijama I tkivima I presađivanju ljudskih organa, prema kojem smo svi potencijalini donori organa.Zakon je pružio mogućnost svakom punoletnom građaninu srbije da zabrani u pismenonom ili usmenom obliku darivanje svojih tkiva, kao I mogućnost članova porodice da to učini u trenutku smrti, ukoliko se umrlo lice za života nije izjasnilo u vezi sa tim. Šta zrenjaninci misle o ovoj temi pogledajte u anketi koja sledi

Donacija ili darivanje organa je znak plemenitosti I čovekoljublja, kojom jedna osoba iskazuje svoju želju I nameru da nakon svoje smrti daruje-pokloni bilo koji svoj organ ili tkivo. Prema ovom zakonu, ako se pojedinac za života ne izjasni o tome da se protivi uzimanju njegovih tkiva I organa u slučaju moždane smrti, to će naknadno , moćI da učini porodica.Tako se na ovaj način, štite I prava onih građana koji ne žele da budu potencijalni donori. Isto tako ovim zakonom jasnije su definisane ustanove koje bi mogle da budu banke ljudskih tkiva, a pojednostavljena je I procedura izdavanja dozvola zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ćelija I tkiva, kao uspostavljanje informacionog sistema u toj oblasti.Pogledajte da li su zrenjaninci saglasni sa donošenjem ovog zakona.

Osnovni razlozi za donošenje ovog zakona je povećanje donacija organa, povećanje broja uspešno obavljenih presađivanja organa I što je najvažnije, smanjenje lista čekanja. U čitavom svetu pa tako I u srbiji mnogo je više primalaca, nego potencijalnih davalaca. Tako je u našoj državi broj potencijalnih donora na milion stanovnika 4 do 6,dok je po broju transplantacija srbija izbila na prvo mesto. U srbiji danas više od 1000 ljudi čeka da im život bude spasen transplantacijom, a lista se svakim danom uvećava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here