Memorijal posvećen uspomeni na najznačajnijeg rumunskog naučnika sa ovih prostora održao se 26.put u Zrenjaninu

0
136

Tradicionalni “Memorijal dr Radu Flora”, posvećen uspomeni na najznačajnijeg rumunskog naučnika, prosvetnog i kulturnog radnika sa ovih prostora održao se 26.put u Zrenjaninu.

Učesnici Memorijala okupili su se i ove godine kako bi obelezili dva povezana datuma – 5. septembar, dan rođenja profesora Flore i 4. septembar, dan kada je preminuo.

Centralna manifestacija održala se u Zrenjaninu a različiti prateći programi Memorijala biće organizovani i u Novom Sadu, Vršcu, Uzdinu i Beogradu. U Gradskoj kući je priređen prijem za organizatore i učesnike Memorijala, a na čelu brojne delegacije bili su predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine i predsednik Organizacionog odbora Lučijan Marina i slikar Viorel Flora, sin dr Radu Flore koji je istakao da porodica posebno obeležava ove datume. Takođe je rekao da se seća svog oca kao naučnika sa posebnim darom za pamćenje i tumačenje različitih činjenica.

Predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine i predsednik Organizacionog odbora Lučijan Marina istakao je koliko su značajni rezultati koje je ostvario dr Radu Flora i dodao

 

Nakon prijema u Gradskoj kući učesnici Memorijala, saradnici, poštovaoci, prijatelji i rodbina profesora Flore položili su vence i cveće na spomen-bistu u Aleji velikana u Karađorđevom parku, a prigodnu reč tom prilikom izrekao je Lučijan Marina. U nastavku Memorijala, u Baroknoj sali Gradske kuće, održan je stručni simpozijum, a priređena je i prigodna izložba rukotvorina i umetničkih slika, na kojoj je centralno mesto zauzeo portret profesora Flore.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here