Publicista Siniša Ljepojević o Donaldu Trampu

0
377

Novinar i publicista Siniša Ljepojević rekao je da je Donald Tramp  “izabran za predsednika Sjedinjenih američkih država na platformi oživljavanja američke privrede i vraćanja Americi statusa svetske sile, a to nije moguće bez povratka industrije u Ameriku”.

Amerika sve više liči na svetsku silu koja se stalno na nekoga ljuti, neprestano optužuje druge i donosi zakone koji bez jasnog pravnog osnova omogućavaju Vašingtonu da kažnjava po svetu sve one koji joj nisu po volji.

Taj proces bi prema oceni analitičara vremenom, umesto održavanja statusa svetske sile, Ameriku mogao dovesti u stanje političke samoizolacije. Prema pojedinim mišljenjima ta politička samoizolacija već je počela i zvanični Vašington se, umesto željenog održavanja mita o svom liderstvu, udaljava od ostatka sveta i svojih tradicionalnih saveznika koji su na udaru američkih ekonomskih kaznenih mera. Koliko ovaj novi izolacionizam može doneti dobrog, a koliko lošeg Americi, glasilo je pitanje koje smo postavili novinaru i publicisti Siniši Ljepojeviću.

 

Na samitu Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta, koji je u maju održan u Kvebeku, u Kanadi, lideri najrazvijenijih zemalja sveta su razgovarali i o odnosima sa SAD i o spornim trgovinskim tarifama. Francuski predsednik Emanuel Makron je tada upozorio da su “SAD velika ekonomska sila. Međutim, ako nastave da idu putem izolacionizma, brutalne hegemonije i distanciranja od sebe, svoje istorije i uloge lidera u međunarodnim organizacijama, to će za njih biti loše”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here