Kikinda se priključila najvećem događaju u Evropi posvećenom održivoj urbanoj mobilnosti – Evropskoj nedelji mobilnosti .

0
190

Kikinda se i ove godine priključila najvećem događaju u Evropi posvećenom održivoj urbanoj mobilnosti – Evropskoj nedelji mobilnosti .

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Kikinde organizovao je u subotu 15.septembra, po peti put rekreativno-biciklističku vožnju od Kikinde do jezera Laguna u Banatskom Velikom Selu. Na ovaj način Kikinđani su se još jednom pridružili obeležavanju “Evropske nedelje mobilnosti” koja je kao i ranijih godina održana u septembru. Za vožnju u Kikindi se prijavilo više od sto učesnika, a o samoj vožnji, na kojoj je bilo predviđeno da se biciklima prevali dvadeset kilometara, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Kikinde, Miroslava Krnić je rekla

 

Učesnici vožnje počeli su da se okupljaju ispred Železničke stanice u Kikindi već u devet časova ujutro. Uoči početka vožnje, evo šta su nam o očekivanjima od vožnje ali i zbog čega vole da voze bickl, rekli najmlađi ali i stariji učesnici Evropske nedelje mobilnosti.

Najveći broj učesnika subotnje vožnje na promociju zdravog života i biciklizma kao načina da se očuvaju životna sredina i zdravlje, došao je organizovano – iz kikindskih osnovnih škola. Nastavnica matematike u osnovnoj školi ‘’Đura Jakšić’’ Višnja Ibrajter istakla je da se zaposlenima u toj školi ideja dopala i da su je rado prihvatili.

Grad Kikinda je ovom prilikom za sve učesnike vožnje obezbedila fluorescentne prsluke i osveženje, zatim policijsku i medicinsku pratnju, kao i mobilni servis za popravku bicikala.
Tema ovogodišnje kampanje u okviru Evropske nedelje mobilnosti je multimodalnost – odnosno kombinovanje različitih vidova prevoza. Aktivnosti u okviru Evropske nedelje mobilnosti usmerene su prevashodno na ograničavanje korišćenja automobila u urbanim zonama i promovisanje zdravog načina života .

Evropska nedelja mobilnosti organizovana je od strane brojnih gradova , članova mreže Jurositiz, koja ima ulogu koordinatora i uz političku i finansijsku podršku Ervopske komisije i njenog Generalnog direktorata za životnu sredinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here