Ana Brnabić: Ustavne reforme važne su zbog građana Srbije, a ne zbog članstva u EU

0
84

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da su ustavne reforme važne zbog građana Srbije, a ne zbog članstva u EU, budući da one treba ‚‚da obezbede da imamo nezavisno, efikasno i odgovorno sudstvo u koje poverenje imaju i građani i privreda.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na okruglom stolu o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa istakla da su ustavne reforme važne zbog građana Srbije, a ne zbog članstva u EU, budući da one treba da obezbede da imamo nezavisno, efikasno i odgovorno sudstvo, u koje poverenje imaju i građani i privreda.

Premijerka je naglasila da je u toku dijalog oko toga kako da se dođe do krajnjeg rezultata, ali da se oko tog rezultata niko ne spori.

 

Ana Brnabić je navela da u svakom ozbiljnom društvu postoji sistem “ček end balans” što znači da sudstvo ni u jednoj zemlji ne može da bude nezavisno od svih, niti može da vodi isključivo samo sebe i poručila je da to ne bi trebalo da bude slučaj ni u Srbiji.

Brnabić je naglasila da taj sistem obezbeđuje kontrolu jedne grane vlasti u odnosu na drugu i ocenila je da je Ministarstvo pravde u proteklom periodu učinilo ogroman napor i napravilo dobar posao kada je reč o ustavnim reformama.

Na okruglom stolu, koji je organizovalo Ministarstvo pravde, predstavljen je Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here