Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da je naša zemlja spremna da se suoči sa izazovima u oblasti informacione bezbednosti i da borbu protiv visokotehnološkog kriminala vodi zajedno sa vodećim evropskim zemljama.

0
108

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da je naša zemlja spremna da se suoči sa izazovima u oblasti informacione bezbednosti i da borbu protiv visokotehnološkog kriminala vodi zajedno sa vodećim evropskim zemljama.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da je naša zemlja spremna da se suoči sa izazovima u oblasti informacione bezbednosti i da borbu protiv visokotehnološkog kriminala vodi zajedno sa vodećim evropskim zemljama. Ona je učestvujući na konferenciji o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti „Poveži se sigurno“, navela da šteta od sajber kriminala u svetu godišnje iznosi 600 milijardi dolara i da je ta suma svake godine sve veća. Zbog toga prema rečima premijerke, kao zemlja ‚‚moramo konstantno da razvijamo sposobnost odgovora na bezbednosne izazove.

 

Premijerka je ponovila da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije, ali da pored svih prilika koje pruža, ona donosi i set novih rizika sa kojima moramo da se suočimo. U tom smislu, kako je navela, ‚‚Srbija je među prvima uspostavila Tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i posebno odeljenje u MUP-u za borbu protiv te vrste kriminala.Prema njenim rečima, prve godine od njihovog osnivanja bilo je 19 prijava, da bi taj broj rastao godinama, tako da je prošle godine bilo više od 2.000 prijava.

MUP je više puta dobio priznanje za međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber kriminala, što najbolje govori o rešenosti Srbije na tom planu, podvukla je predsednica Vlade. Ona je dodala da MUP koristi sve kanale međunarodne saradnje u borbi protiv sajber kriminala, sa Interpolom, Europolom i regionalnim organizacijama, kao i to da Srbija u oblasti informacionih bezbednosti ima regulativu usklađenu sa regulativom EU, Konvencijom Saveta Evrope i međunarodnim standardima.

Premijerka je podvukla da je naša zemlja posvećena bezbednosti građana, kao i privrede i društva u celini, u svakom prostoru, pa i u onlajn prostoru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here