SRS upozorava: Duge liste čekanja u zrenjaninskoj bolnici, najkraći put do privatne klinike

1
131

Srednjebanatski okružni odbor Srpske radikalne stranke zatražio je od Republičke zdravstvene inspekcije da proveri koliko pregleda lekari u Opštoj bolnici „ Đorđe Joanović“ imaju na svom radnom mestu, a za koje ih država plaća. Radikali su naveli da “postoji osnovana sumnja da su dugačke liste čekanja u ovoj bolnici namerno napravljene kako bi se pacijenti slali u privatni sektor.

Srednjebanatski okružni odbor Srpske radikalne stranke izdao je saopštenje u kome je navedeno da u vreme kada imamo sve više bolesnih građana, zdravstvene ustanove smanjuju broj zaposlenih jer odlaskom medicinskih radnika u penziju, na ta se mesta ne primaju novi kadrovi.

Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, koji se bavi primarnom zdravstvenom zaštitom, politički pripada Srpskoj naprednoj stranci, a Opšta bolnica  “Đorđe Joanović”, koja se bavi sekundarnom zdravstvenom zaštitom, pod patronatom je Pokrajine, to jest SNS-a.

Prebacivanjem posla, odgovornosti, troškova i pacijenata sa jednih na druge isključivo trpe pacijenti. Građani su ti koji sve to plaćaju , pa se tako svakom zaposlenom Zrenjanincu mesečno sa bruto zarade skida deset koma tridest odsto na ime doprinosa za zdravstvo. Sve češće bolesni sugrađani moraju da plaćaju preglede u privatnim ordinacijama, koji nisu ni malo jeftini.

U saopštenju je dalje navedeno da Srpska radikalna stranka traži od Republičke zdravstvene inspekcije da proveri koliko pregleda lekari u Opštoj bolnici  “Đorđe Joanović” imaju na svom radnom mestu, a za koje ih država plaća, a koliko u privatnim klinikama i ordinacijama i da li se to uklapa u onih dvadeset odsto koje im dozvoljava zakon po Ugovoru o dopunskom radu.

Kako je navedeno u saopštenju radikala, postoji osnovana sumnja da su dugačke liste čekanja u zrenjaninskoj državnoj bolnici namerno napravljene kako bi se pacijenti slali u privatni sektor. Razni uređaji za dijagnoze, analize, operacije i slično se ne popravljaju godinama, pod opravdanjem da nema novca, a građani sve to onda moraju da plaćaju privatno. Krajnje vreme da se doktorima postavi uslov da biraju. : Da biraju da li će da rade u državnoj ili privatnoj praksi. Istaknuto je u saopštenju Srpske radikalne stranke za Srednjebanatski okrug.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here