Božidar Delić zatražio hitnu izmenu Zakona o invalidsko -boračkoj zaštiti

0
301

Narodni poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Božidar Delić je izjavio da će ukoliko predlog Zakona o invalidsko -boračkoj zaštiti ostane u sadašnjem obliku i u formi u kojoj je napisan,  to biti najgori zakon o boračko-invalidskoj zaštiti do sada.

 

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović je izjavio tokom rasprave o dopunama Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca da će Vlada republike Srbije ‚‚preduzeti sve zakonom propisane mere da se poboljša položaj ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica‚‚. Pored toga u Skupštini je  najavljeno da se priprema i ‘’krovni’’ zakon koji bi rešio status ratnih vojnih veterana, vojnih invalida i porodica poginulih u otadžbinskim ratovima od 1991. do 1999. Zašto se  na ovim predlozima sporo radi i koji su razlozi što se ova akta  još uvek ne usvajaju, pitali smo poslanika Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Božidara Delića.

Jedna od najvećih zamerki koja je upućena predlagaču novog Zakona o invalidsko boračkoj zaštiti je da postoji otvoreno kršenje važećeg zakona iz oblasti boračko invalidske zaštite na štetu korisnika, a posebno u vezi primene člana 28. Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca. Ovim članom su propisane osnove za utvrđivanje prava kao i način usklađivanja tih prava. Ovakvim postupanjem se prema oceni udruženja veterana i boraca ratova od 1990. do 1999.godine , vrši realno umanjenje sada priznatih prava.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here