Marko Jakšić je izjavio da ukoliko se sprovede u delo ideja o razmeni teritorija između Srbije i tzv.Kosova svesno stvaramo veliku Albaniju što je pogubno za Srbe.

0
135

Član Narodnog pokreta Otadžbina sa Kosova i Metohije Marko Jakšić izjavio je da ukoliko se realizuje ideja o razmeni teritorija između Srbije i tzv.Kosova onda svesno idemo na stvaranje Velike Albanije pa se postavlja pitanje da li će srpski narod i država to moći da prežive.

Profesor međunarodnog prava Univerzieta u Insbruku Peter Hilpold rekao je ‚‚da se eventualnoj razmeni teritorija Srbije i Kosova sa stanovišta međunarodnog prava malo šta može zameriti ako stanovništvo obe strane pristane na to. Kako bi se osiguralo da se ne ponove zlehude epizode prošlosti, takva razmena bi morala biti na apsolutno dobrovoljnoj bazi i osigurana brojnim garancijama, naveo je Hilpold.

On je rekao i da se kosovski problem mora rešiti, jer se “dalji nastavak ‘statusa kvo’ sa državnošću u zoni sumraka i malodušnom politikom priznanja nezavisnosti suprotstavlja daljim koracima za rešenja na Balkanu i više nikome od zainteresovanih strana ne donosi dobro”. Člana Narodnog pokreta Otadžbina sa Kosova i Metohije Marka Jakšića pitali smo kako komentariše ovakve stavove i da li je ‚‚razmena teritorije‚‚ rešenje koje garantuje bezbednost Srbima.

Izjavu predsednika Vučića da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu i Metohiji, pojedini političari smatraju za “antiustavno i dubinski štetno” rešenje. Pored toga u ovoj ideji leži opasnost da kao zemlja koja ima mnogo etničkih manjina, Srbija može doći u situaciju da i ostale manjine zatraže razgraničavanje po modelu koji bi bio primenjen sa Albancima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here