Novinar i analitičar Siniša Ljepojević je ocenio da Bregzit simbolizuje jedan proces raspada evropskih integracija

0
1541

Britanska vlada objavila je dokument o Bregzitu prema kojem će od Evropske unije tražiti “sporazum o pridruživanju”, koji bi omogućio slobodnu trgovinu za robu, ali ne i za usluge, kao i partnerstvo u bezbednosti i nastavak članstva u mnogim evropskim agencijama.

U “Belom papiru” Vlada premijerke Tereze Mej tražila je “načelno pragmatičan i ambiciozan” Bregzit, ali je plan naišao na kritike njenih konzervativaca. Nekadašnjeg dopisnika Tanjuga iz Londona Sinišu Ljepojevića smo pitali kako komentariše trenutnu situaciju oko Bregzita i šta ona može doneti EU , odnosno Velikoj Britaniji.

Prema poslednjim informacijama predsednik Evropskog saveta Donald Tusk se nada da postoji šansa da preliminarni sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU bude potpisan ove godine.On je naveo da će na samitu EU 17. oktobra i London i Brisel pokušati da privedu kraju debate ili makar da približe svoje pozicije.

Ako bude neophodno, u novembru bi mogao biti održan novi sastanak posvećen Bregzitu. Britanci zvanično istupaju iz članstva u EU 29. marta 2019. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here