Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ispred Palate “Srbija” uz počasnu gardu i svečano intoniranje himni Srbije i Austrije dočekao svog kolegu Aleksandera van der Belena

0
97

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ispred Palate “Srbija” uz počasnu gardu i svečano intoniranje himni Srbije i Austrije  dočekao svog kolegu Aleksandera van der Belena. Austrijski predsednik  je time započeo dvodnevnu posetu Beogradu i Srbiji. Dva predsednika su posle dočeka imali odvojeni sastanak nakon čega su se obratili medijima.  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zahvalnost svom gostu, austrijskom predsedniku Aleksanderu van der Belenu što su mogli da razgovaraju o svim pitanjima, i o ekonomiji, kao i o ključnim političkim pitanjima, uključujući Kosovo i Metohiju, o kojem inače, imaju različite stavove.

 

Predsednik Vučić je istakao da mu je van der Belen preneo da je jasno da EU već ima određene probleme i da ne mogu da uvoze nove, te da je jedan od uslova da Srbija uđe u EU, što i nije novost,  da Beograd i Priština reše problem.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjavio je  da će Austrija blagonaklono gledati na svako mirno i saglasno rešenje oko kojeg se dogovore Beograd i Priština. Predsednik Austrije je dodao i da je Srbija u vodećoj poziciji među kandidatima za pristupanje EU i da bi na samitu Unije u decembru trebalo da otvori nova poglavlja, ali je i podsetio da otvorena granična pitanja moraju da budu rešena pre prijema u EU. Van der Belen je naglasio da  svi znaju ” da kandidati moraju da ispune svoj domaći zadatak i zamolio je  za razumevanje jer Unija mora da insistira na tome da otvorena bilateralna pitanja, pitanja granica,  moraju da budu razrešena pre prijema neke zemlje u njeno članstvo”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here