Zrenjaninski Crveni krst obeležio 17. oktobar, Svetski dan borbe protiv siromaštva naj vest

0
196

Ujedinjene nacije su proglasile 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva.Cilj obeležavanja tog dana jeste širenje svesti o važnosti borbe protiv siromaštva u svim zemljama, a naročito onima u razvoju.

 

Danas se širom sveta obeleževa 17. oktobar,  Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja ovog datuma je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama koje su u razvoju.

U zrenjaninskom Crvenom krstu sa jednakom pažnjom se obeležavaju 16. oktobar Svetski dan hrane i 17. oktobar, Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Više o ovim datumima je rekla sekretarka Crvenog krsta Aleksandra Tanasijević

Ove godine moto održavanja 17. oktobra Svetskog dana borbe protiv siromaštva glasi „Udruženi sa najsiromašnijima gradimo inkluzivan svet univerzalnog poštovanja ljudkih prava i dostojanstva“.

Aleksandra Tanasijević je iskoristila priliku i pozvala sve društveno odgovorne kompanije, ali i pojedince koji su u mogućnosti da se priključe akcijama Crvenog krsta.

Evropska mreža protiv siromaštva saopštila je, uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva, da je gotovo polovina gradjana Srbije koji imaju do 75 godina, uskraćena u zadovoljavanju materijalnih potreba, što je znatno veći procenat nego u EU.

Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here